Considering books and cigars

After

After

ORIGINAL OUTDOOR LIVING SPACE:  The owners moved into their new house in the Thorpe Creek subdivision in Fishers in November of 2011 with the intention of adding on. “We are outdoor people, and our previous home had a four-season room. We loved it, so we wanted to build one at our new house.” The homeowners also wanted a large, multi-level deck attached to the addition, with a pergola at the outdoor entrance.DESIGN PHASE:  One homeowner is an avid reader, so she needed lots of light and a comfortable place to sit. The other homeowner is a cigar aficionado, so he needed a state-of-the art exhaust system in the space. “We had a commercial grade fan put in for the cigar smoke. It is whisper quiet, and it draws the smoke out immediately so it does not bother my wife.” The designer came up with idea to clip the corners and add the ceiling beams. The goal was to replicate the look of their last home with a plank ceiling.

DECK CONSTRUCTION: The main level of the exterior deck was built 24 inches below the finished floor of the addition, and the second level of the deck was 31 inches below. Treated wood decking with hidden fasteners was installed perpendicular to the house walls. The treated wood handrails were 36 inches high with powder coated aluminum balusters in black. The pergola was built out of treated lumber.

Before

Before

FINISHES:  The four-season addition was meant to look like an extension of the interior of the home. Maple, black-painted cabinets were installed in the wet bar area, with a solid surface countertop in Tempest color. The ceramic floor tiles are in a Warm Pewter color.

FAVORITE FEATURES:  According to the homeowner, “Our favorite part is the eastern exposure. The light in the morning is so serene. I love the deck and my wife loves the porch.” This outdoor living project gave the homeowners another way to enjoy their beautiful yard all year long.