Little changes go a long way in a cosmetic kitchen remodel

IO-Greene_web

Original Kitchen: This client came to us wanting to update the look of her small kitchen. Built in 1994 and located in the Saddlebrook South subdivision in Indianapolis, the home’s original floor plan still worked well for the homeowner. However, there was a need and available space for a bit more storage.

“It was time to remodel the kitchen. It needed an update, and things were looking tired. I wanted a purely cosmetic change, but needed more storage too,” the homeowner said. “With a tiny kitchen, that extra storage was the one thing that was missing. I love kitchen gadgets, and I needed more room to store them.”

Cosmetic Updates: “At first, I was looking to just change the countertops and the sink, but the project grew from there,” the homeowner said. The final design called for laminate countertops in a Milano Quartz color for the main surface, and Tan Soapstone for the raised bar. A new sink and appliances were installed, as well as xenon under-cabinet lighting. New canned lights increased the ambient and task lighting of the kitchen.

A new tile backsplash was installed with Sandlewood – Monterey Amalfi tile in a staggered pattern and a linen-colored grout. “The backsplash made a big difference in the appearance of the kitchen. The tile gives it more dimension, and I like the brick look.”

Matching Existing Cabinetry: Unfinished red oak cabinets were installed and stained to make them look original to the space. According to the homeowner, “You cannot tell that the new cabinets were not there from the get go. I liked my old cabinetry and I wanted to keep costs down. Adding new cabinets that matched worked very well.”

By balancing the design elements offered by the existing space with new materials and storage options, this cosmetic remodel was a cost-effective way to give the client an attractive and functional kitchen.

larrygreene

Larry Greene is the owner of Case Design/Remodeling. You may e-mail him at lgreene@caseindy.com. To see more before and after pictures of this project, visit Case Indy Blog.

You may also like...