Creating a comfortable kitchen in a walk-out basement

EXISTING KITCHEN: This home located on a secluded lot overlooking Morse Reservoir was no longer suited to the way the homeowner lived. “I began making the walk-out basement more of my living space. The kitchen there was closed and non-functional. I wanted to create a comfortable and cozy space, a place where you want to come in and sit down.”

HICKORY CABINETS: The design reflected the natural surroundings. “The designer suggested natural hickory cabinets,” stated the owner. “I didn’t want a contemporary or modern look.” The cabinets gave the natural farmhouse feel the owner was looking for. The existing drywall bulkheads were removed, allowing for a more open feel. New exhaust fan ductwork was concealed in the ceiling for the new microwave.

ISLAND AS CONTRAST: To create a contrast for the natural cabinetry, the island is stained in an espresso finish. Black Pearl granite in a leather finish also provides contrast from the White Persia granite on the perimeter cabinetry. Seating for four makes the island the true center of the kitchen.

FARMHOUSE LOOK: The farmhouse look was continued in the details as well. “I have always wanted a farmhouse sink,” stated the homeowner. A plate rack was installed over the sink and glass doors in a few of the wall cabinets. An oil-rubbed bronze finish on the cabinet hardware and faucet provides a hint of copper that compliments the natural hickory. Copper pendant lights complete the feel.

FINAL DETAILS: New appliances in black and matte stainless steel were installed, as well as a wine refrigerator and under-cabinet lighting. Updated storage solutions were also part of the final design, including a mixer lift, a built-in spice rack and double-layered utensil drawers. Finally, new 6-inch-wide hand-scraped maple engineered hardwood flooring was installed over the concrete slab.