Column: A breezy screened porch addition

  • After 1
    After
  • before 1
    Before

PROJECT OVERVIEW: This home, located in the Sandstone subdivision in Fishers, was built in 1997. “The deck on our house did not provide a true outdoor living experience. We wanted to add a screened porch that gave the feeling of being outside without the nuisance of intense sun and pesky bugs.”

DESIGN CHALLENGES: “We started with the intent of placing the new porch off the back of the house and we wanted it big enough to fit all six grandchildren.” Due to building setback regulations and roofline complications, the new porch would not fit off the back of the house. The south side of the house was found to be the best option.

INTERIOR FINISH: Once the foundation and structural framing was complete, pressure treated deck boards were installed. To create improved access in-and-out of the house, the existing window left of the fireplace was converted to fit a new exterior glass door. EZE-Breeze windows were chosen due to their ability to open three of the four lightweight, vinyl-glazed panels to create an outdoors feel. The bead board ceiling and cedar trim throughout the interior of the porch was painted to match the existing house trim color.

EXTERIOR FINISH: Skirting was added to conceal the exposed bottom portion of the deck. Hardie exterior panels and cedar trim was installed throughout the perimeter of the porch to tie in with the existing house. Shingles and aluminum gutters matching the profile and size of the existing were installed. The exterior was then painted to complete the final look.

ARCHITECTURAL DETAILS: To create a unique and custom look, a bump-out with a bay window was incorporated into the design of the porch. Sconce lighting and a ceiling fan on a dimmable switch were installed to add function and elegance to the new 350 SF porch.

FINAL RESULT: “The new porch actually allows us to enjoy our backyard now. We use it to entertain, watch TV, read books and relax. We especially love enjoying it at nighttime.”